SCRISOARE DESCHISĂ: Georgiana, un om sau doar o cifra?

UPDATE 13 Ianuarie: La o lună și jumătate de la data depunerii sesizărilor către autorități și a plangerii penale, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a primit 6 răspunsuri de la 5 instituții (la care adăugăm un raport publicat de Consiliul de Monitorizare). Au fost primite răspunsuri de la Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopții (ANDPDCA), Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului (DGASPC) Vîlcea, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vâlcea, Instituția Prefectului Vâlcea, Consiliu Județean Vâlcea.
Răspunsurile sunt disponibile integral AICI.
Urmare a plângerii depusă de CRJ , Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a preluat cauza.

UPDATE 5 Decembrie: O angajată a CIA Zătreni a povestit, în exclusivitate pentru Digi24, că ea și colegele ei sunt martore la toate aceste drame, fără să poată interveni. Dacă fac sesizări, riscă să rămână fără loc de muncă. Totodată, controalele sunt anunțate din timp, spune aceasta:


Către:
Klaus Iohannis, președintele României
Nicolae Ciucă, prim-ministru, Guvernul României
Marius-Constantin Budăi, ministrul muncii și solidarității sociale
dnei. Florica Cherecheș, președinte Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA)

Georgiana: un om sau doar o cifra?
SCRISOARE DESCHISĂ –

3 Decembrie este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, zi pe care o marcăm, anual, cu mesaje de solidaritate cu aceste persoane vulnerabile. Noi, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), vă scriem azi pentru a vă cere să salvați un om: Georgiana.

Omul despre care vorbim este o tânără cu dizabilităţi, instituționalizată, aflată într-o suferință inumană, și căreia i se refuză sistematic tratamentul medical și îngrijirile necesare recuperării. De luni de zile, această tânără zace pe un pat în dureri și, dacă CRJ nu ar fi fost avertizată printr-un apel telefonic anonim, povestea ei ar fi rămas între pereții camerei în care este imobilizată, de atâta timp.

În data de 23 noiembrie 2021 CRJ a fost sesizat telefonic o tânără cu dizabilități intelectuale şi nevăzătoare care de patru luni suferă în urma unei fracturi de femur, survenită în Centrul de Îngrijire și Asistență din Zătreni şi pentru care nici medicul şi nici conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea (DGASPC) nu au luat măsuri pentru a-i atenua suferinţa. 

Două zile mai târziu, 25 noiembrie, aflat în vizita inopinată la Zătreni, CRJ a găsit într-unul dintre dormitoarele centrului, o tânără cu malnutriţie gravă, nevăzătoare, gemând de durere, cu piciorul drept rupt din luna iulie și, cum s-a dovedit mai târziu, netratată corespunzător. Tânăra avea braţele și picioarele imobilizate și nu se poate exprima. Împotriva voinţei personalului medical aflat în centru, CRJ a solicitat la 112 un echipaj medical care să îi acorde tinerei ajutor. Echipajul UPU a informat CRJ că este nevoie ca medicul centrului din Zătreni să anunţe medicul coordonator al UPU că este o urgenţă. A fost nevoie de mai bine de o oră de discuţii între CRJ şi medicul coordonator, asistentele şi medicul centrului din Zătreni, pentru ca într-un final să fie transportată la Spitalul Municipal din Drăgăşani. În tot acest timp, directorul general al DGASPC Vâlcea, domnul Badea, îl soma pe şeful centrului Zătreni să scoată afară echipa CRJ.

foto: © CRJ, 25 decemmbrie 2021.

Sosiţi în centru,  directoarea adjunctă a DGASPC Vâlcea, doamna Jana Diaconu, şi un şef de centru din Băbeni, delegat de directorul DGASPC Vâlcea pentru a-l reprezenta, şi-au manifestat indignarea privitor la  vizita inopinată a CRJ în Zătreni, adresând aceeaşi întrebare “de unde ştie CRJ că este o urgenţă”. Câteva ore mai târziu, directoarea adjunctă ne-a transmis telefonic că tânăra a fost consultată de medicul din UPU Drăgăşani că i s-a făcut “chiar şi o ecografie” şi i s-a montat o atelă, dar că nu prezenta urgenţă medicală şi nu a fost internată în spital. Directoarea adjunctă a promis că se va ocupa personal ca tânăra să primească îngrijirile medicale corespunzătoare. Din informaţiile CRJ a reieşit că medicul din UPU e recomandat “intervenţie chirurgicală într-o secţie de ortopedie”. 

În 2 decembrie a.c., în jurul prânzului, contactată telefonic de CRJ, doamna director adjunct Diaconu a transmis că nu a fost programată sau internată deoarece a fost dificil cu “zilele acestea libere”. CRJ a transmis conducerii DGASPC Vâlcea că aceasta nu poate fi o scuză când în joc este viaţa unui om aflat în suferinţă şi că este important ca tânăra cu dizabilităţi să fie consultată de urgenţă de un medic specialist, nu doar pentru fractură, dar şi pentru starea de malnutriţie gravă în care se află. 

Cum s-a ajuns aici?

Georgiana, tânăra cu dizabilităţi în vârstă de 33 de ani este instituţionalizată de o viaţă în sistemul de protecţie de tip rezidenţial: a trecut din centrul de plasament într-un centru rezidenţial în care în mod frecvent sunt instituţionalizate persoane în vârstă. Fiind o persoană care nu se poate exprima cu uşurinţă şi care are şi o dizabilitate vizuală, cel mai probabil l-a avut drept reprezentant legal până la vârsta de 18 ani pe directorul DGASPC Vâlcea, domnul Badea şi a depins în totalitate de profesionalismul şi bunăvoinţa angajaţilor centrelor în care a locuit. Aparent, directorul DGASPC Vâlcea a vizitat centrul din Zătreni de cel puţin 7 ori în ultimele 5 luni şi i-a fost prezentat în mod direct cazul acestei tinere în suferinţă. Nu ştim care au fost măsurile dispuse de acesta. Ştim că tânăra a slăbit aproape 15 kg în patru luni. Cel mai probabil conducerea DGASPC Vâlcea a văzut o tânără suferind pe un pat din care ar fi putut să cadă în orice moment şi care nu putea să îi ceară ajutorul, să se plângă, să sune la 112 şi să implore să fie salvată. 

În România avem peste 16.000 de adulţi cu dizabilităţi instituţionalizaţi în sute de centre, înghesuiți câte 50 sau 200 de paturi, chiar și câte 8 într-o cameră. Fără personal specializat în asistenţă socială, psihologie, sănătate mintală şi consiliere vocaţională. Fără acces la un telefon pentru a cere ajutor sau lipsiţi de capacitatea de a se plânge sau de a conştientiza abuzul emoțional, fizic sau sexual. Comisia Europeană şi guvernele României au alocat zeci de milioane de euro pentru dezinstituţionalizarea pe hârtie a acestor persoane. Toate guvernele au fost conştiente că banii nu sunt cheltuiţi nici după 4 ani de la alocare dar au preferat să tot amâne termenele de finalizare ale proiectelor chiar dacă viaţa oamenilor este în joc. Pentru că persoanele cu dizabilităţi închise în centrele rezidenţiale sunt invizibile – apar doar uneori în rapoarte, plângeri, hotărâri ale CEDO şi în ştirile din presă. 

Georgiana nu este singurul caz înregistrat în România: în 2014, CEDO găsea vinovat statul român de încălcarea dreptului de la viaţă a tânărului Valentin Câmpeanu în hotărârea “CRJ în numele lui V. Câmpeanu c. România”. Tot în Vâlcea, în 2017, CRJ a sesizat şi denunţat la parchet relele tratamente aplicate rezidenţilor din Centrul din Măciuca. Nici până azi nu există o soluţie în dosar şi echipei CRJ i-a fost restricţionat accesul în oricare alt centru de pe raza judeţului Vâlcea. În august anul acesta, CRJ a sesizat ANDPDCA şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova pentru rele tratamente şi lovituri cauzatoare de moarte în cazul a doi rezidenţi din Centrul din Călineşti, Prahova, bătuţi de un angajat. La fel ca şi în celelalte cazuri, rezidenţii nu au avut posibilitatea sau le-a fost teamă să se plângă. 

Centrul de Resurse Juridice consideră că Georgiana este victima unui lung șir de rele tratamente, inumane și degradante, așa cum sunt acestea definite prin art. 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Pentru motivele de mai sus, în temeiul art. 290 C. proc. pen. și art.  4 lit i) din Legea nr. 8/2016 privind înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Centrul de Resurse Juridice a sesizat în 2 decembrie conducerea Ministerului Muncii, ANDPDCA, ANPIS, DGASPC Vâlcea și a denunțat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti în calitate de reprezentant al rezidentei Centrului de Îngrijire și Asistență, Zătreni, jud. Vâlcea, relele tratamente şi tortura la care aceasta a fost supusă din lipsa de interes a DGASPC Vâlcea.

CRJ face publică situația Georgianei și face acest apel către domniile voastre, periclitându-și accesul la Georgiana și la alte persoane în situații similare din centrele din toată țara, tocmai pentru că avem certitudinea că este necesară o intervenție urgentă de la nivelul instituțiilor pe care le conduceți. 

Vrem să fie conștienți toți cei care poartă răspunderea pentru viața aceste tinere că în clipa în care ne-am întors ochii de la ea, ea este în pericol. Nu vorbim de un pericol oarecare, ci acela de a își pierde viața, o viață care în ultimele luni a însemnat durere continuă, atroce și o lipsă criminală de atenție, chiar intenționată. Vorbim de un caz de neglijare și rele tratamente cu urmări devastatoare asupra unei persoane extrem de vulnerabile – cu dizabilitate intelectuală gravă, nonverbală, fără văz, imobilizată la pat. 

Sperăm că Georgiana nu va avea soarta lui Valentin Câmpeanu. Pe Valentin l-am găsit cu doar câteva ore înainte să moară. Dar asta nu depinde doar de CRJ și este esențial ca toți cei cărora le adresăm acum acest apel disperat să știe că din pozițiile pe care le ocupă POT și TREBUIE să vegheze asupra ei.” – Georgiana Pascu, manager de program, CRJ.

Azi, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, vă rugăm să nu o lăsați pe Georgiana singură. Georgiana nu este un personaj imaginar, nu este o noțiune abstractă, este o persoană cu dizabilitate aflată în grija Statului Român, o persoană cu drepturi care în acest moment zace în dureri într-un centru din județul Vâlcea. Este un om pentru care sistemul depune mai mult efort să o ascundă, decât să o ajute.

Este unul dintre oamenii la care se referă Convenția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, care așteaptă să onorăm aceste angajamente, nu doar să marcăm o zi din calendar.

Contăm pe sprijinul imediat al domniilor voastre.

Pentru mai multe informații:
Georgiana Pascu, manager de program
Centrul de Resurse Juridice
gpascu@crj.ro / office@crj.ro
tel. 0729 881 159


Notă: CRJ efectuează vizite de monitorizare încă din anul 2003 în unitățile unde sunt îngrijite persoane cu afecțiuni și/sau dizabilități psihice/psihosociale/intelectuale, copii, tineri sau adulți ce au ca scop garantarea monitorizării continue și independente a furnizării serviciilor de asistență socială și psihiatrică și creșterea șanselor de identificare și raportare în timp real a unor disfuncții sau abuzuri care pot avea consecințe dramatice. CRJ oferă totodată asistență și reprezentare necesare pentru cazuri de ridicare a interdicției judecătorești sau pentru sprijin în identificarea și facilitarea accesului la soluții de viață în comunitate pentru persoanele cu dizabilități instituţionalizate.

Activitatea se derulează în cadrul proiectului ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități”, derulat de Centrul de Resurse Juridice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este este de a crește capacitatea persoanelor cu dizabilități mintale, AVC şi demenţă de a își exercita drepturile și de a își maximiza autonomia / https://www.crj.ro/liber-sa-decid/ 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.