Interviu cu Amy Hozer, Clinica Juridică Mobilă din NY

Amy Hozer este avocat senior și manager al Centrului Mobil de Asistență Juridică (Mobile Legal Help Center – MLHC), primul birou juridic “pe roți” din Statele Unite care oferă consultanță juridică și reprezentare în instanță. Un parteneriat între New York Legal Assistance Group (NYLAG) și Programul de Acces la Justiție al instanțelor din New York, MLHC furnizează servicii juridice gratuite locuitorilor din New York.

Înființat în 1990, Grupul de Asistență Legală din New York (New York Legal Assistance Group – NYLAG) oferă, gratuit, servicii de asistență juridică persoanelor din New York cu venituri mici. În prezent are un personal de 280 de oameni, incluzând avocați, consilieri juridici (paralegals), consilieri financiari și personal administrativ. Pe perioada ultimului an, s-au ocupat de peste 50.000 de cazuri, respectiv 98.000 de beneficiari, cu sprijinul a 2.200 de avocați pro-bono si alți voluntari. Personalul NYLAG vorbește 28 de limbi diferite.

Centrul Mobil de Asistență Juridică (MLHC) a luat ființă în 2011, pentru a ajuta cei 1,8 milioane de newyorkezi care au nevoie de servicii legale și nu pot acoperi singuri această nevoie. MLHC oferă servicii legale în domeniul legislației civile, în mod gratuit, persoanelor cărora le-ar fi imposibil să acceseze astfel de servicii, cu plată.

Mobile Legal Help Center funcționează într-o mașină cu birouri amenajate în care lucrează avocați înregistrați în Baroul din New York, alături de voluntari. Acești voluntari sunt de cele mai multe ori absolvenți ai facultăților de drept care trebuie să facă cel puțin 50 de ore de muncă pro bono pentru a se putea înscrie în Barou, ore pe care, de multe ori, le petrec în cadrul acestei clinici.

Clienții vin la mașina parcată în fata unei organizații sau în afara unui parc și își expun problemele juridice. Astfel, pot obține doar o îndrumare în problemele lor sau chiar reprezentare ulterioară în fața instanței. De asemenea, aceștia pot scrie și trimite instanței o plângere, instanța o cercetează și clientul poate chiar apărea din mașina într-o video-conferință cu judecătorul.

Până acum, au ajutat mii de clienți aflați în situații de vulnerabilitate, având ca beneficiari copii cu dizabilitati, victime ale violentei domestice, supravietuitori ai Holocaustului, seniori care nu se mai pot deplasa, imigranti, lucrători cu venituri mici, membri ai comunitatilor LGBTQ, pacienti cu boli cronice, etc. Un total de 51.322 de cazuri, care au implicat 98.334 persoane pe decursul unui an (aprilie 2016 – martie 2017).

Mobile Legal Help Center și-a început activitatea cu o finanțare printr-un proiect, iar de atunci continuă sa primească finanțări din mai multe surse, principalele fiind Statul New York, orașul New York și fundații. Fără generozitatea celor care îi susțin, nu ar fi reușit sa ajute mii de oameni aflați în situații de vulnerabilitate.

Pentru mai multe informații despre Centrul Mobil de Asistență Juridică (MLHC), o puteți contacta pe Amy Hozer la email AHozer@nylag.org.

Responsabilă cu încheierea parteneriatelor cu birourile aleșilor locali, cu organizațiile comunitare și cu alte entități, Amy lucrează pentru a se asigura că MLHC ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de acest serviciu. Pe lângă coordonarea și supravegherea celor ce lucrează în cadrul acestui proiect și a avocaților pro bono, Amy se ocupă ea însăși de un număr restrâns de cazuri.

Înainte să ocupe această funcție, Amy a fost avocat senior în cadrul unității ce se ocupă de dreptul familiei și de accesul la servicii medicale al NYLAG. Înainte de a lucra pentru NYLAG, Amy oferea servicii juridice familiilor afectate de boli în stadiu terminal la The Family Center în New York. Anterior, a fost avocat asociat la Consumer Law Group (drepturile consumatorului) în Connecticut.

În anul 2015, Amy a fost co-autor al unui capitol despre pensia de întreținere a minorului în Lawyer’s Manual on Domestic Violence: Representing the Victim (Manualul Avocatului despre Violența Domestică: Reprezentarea Victimei) – Mary Rothwell Davis, Dorchen A. Leidholdt and Charlotte A. Watson eds., 6 ed. 2015.

Amy este membru activ în cadrul Asociației Baroului din New York al instanței de dreptul familiei (New York City Bar Association’s Family Court and Family Law Committee), a Consiliului Administrației Judiciare (Council on Judicial Administration) și al Comitetului Națiunilor Unite (United Nations Committee). De asemenea, voluntariază ca absolvent intervievator pentru Universitatea din Pennsylvania și este secretarul organizației absolvenților Universității Pennsylvania din New York City.

Amy este licențiată la Universitatea Pennsylvania și a absolvit școala doctorală la Universitatea Connecticut, Facultatea de Drept. Are drept de practică atât în New York și în Connecticut, cât și la Curtea Supremă a Statelor Unite.