Ce înseamnă viața într-o instituție
Vă invităm să vedeți ce înseamnă viața într-o instituție și cum putem contribui la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale, prin colaborarea dintre organizațiile de drepturile omului, furnizorii de servicii în comunitate și managerii instituțiilor de tip rezidențial. Video aici.
Povestea lui Silviu
“Eram într-o lume a prejudecăților” spune Silviu, un tânăr de 21 de ani, cu un parcurs instituțional început încă de la vârsta de 1 an. Datorită ambiției și tenacității sale a reușit să părăsească sistemul public rezidențial pentru a începe o viață nouă la Asociația ProAct Suport, organizație ce asigură servicii de incluziune socială, promovează dezinstituționalizarea și o incluziune autentică a persoanelor adulte cu dizabilități. Vezi povestea lui într-un scurt film documentar aici.
Interviu cu Ivan Fišer, expert de drepturile omului
”Accesul la justiție e esența respectării drepturilor omului. Dacă nu ai acces la justiție, nu ai cum să-ți exerciți drepturile fundamentale și, din păcate, există încă moștenirea grea privind discriminarea persoanelor cu probleme mintale sau dizabilități intelectuale de către sistemul care le neagă orice capacitate legală în societate, sistem care își asumă ideea nefundamentată că, din cauză că o persoană a fost catalogată într-un anumit fel, aceasta nu-și mai poate exercita drepturile”. Citește mai departe…
Ivan Fišer este expert în drepturile omului. În calitate de membru al consiliului director al CRJ, Ivan a susținut organizarea echipelor din cadrul Clinicii Juridice Mobile și subliniază importanța modificării legilor românești pentru a asigura accesul la justiție și la o viață independentă, în comunitate, a persoanelor cu dizabilități intelectuale.
Interviu cu Bianca Beu, voluntar Clinica Juridică
”Încă mai am foarte multe de învățat despre cum să pledezi pentru o persoană căreia îi sunt încălcate drepturile, cum să pledezi pentru o persoană căreia nu i se permite să spună ceva. Cred că în contextul actual, persoanele cu dizabilități nu au o voce. Poate au foarte multe ofuri, fie că nu li se permite să și le manifeste, fie că nu pot, fie că nu știu. Eu nu știam cu ce se confruntă o persoană cu dizabilități mintale închisă într-o instituție. Am început sa conștientizez starea lor de a fi închiși în momentul în care noi, deși stăteam ore întregi în instituții, plecam apoi acasă.” Citește interviul și vezi video aici.
Interviu cu Dora Călian, avocat Clinica Juridică Mobilă
În anul 2007, când aveam 17 ani, am început să fac voluntariat în orfelinate pentru copii, spun orfelinate pentru că așa erau denumite mai demult, oarecum actualele case de tip familial. Impactul pe care l-a avut asupra mea întâlnirea cu mediul instituțional a fost foarte mare. Am văzut atunci că un copil instituționalizat, fără să aibă vreun diagnostic medical, e extrem de diferit față de un copil crescut într-o familie și am conștientizat că amprenta instituției va rămâne asupra lui pentru totdeauna. Statul, prin resursele, serviciile și oamenii lui, i-a trasat practic destinul. Atunci mi-am luat angajamentul față de mine să fac tot ce pot pentru acești copii și așa s-a născut deschiderea mea față de domeniul drepturilor omului, propunându-mi ca, indiferent care va fi natura activității mele profesionale, să mă implic și în domeniul protecției sociale. Citește mai departe…
Silviu, din instituție în comunitate
Silviu Tocilă e unul dintre tinerii care s-au mutat recent în serviciile organizației ProAct Suport, care sprijină traiul persoanelor cu dizabilități în comunitate. Timp de doi ani de zile, din spatele zidurilor de la CIA Olteni, Silviu a trimis scrisori la DGASPC Teleorman, a sunat zilnic experții Clinicii Juridice Mobile, care i-au preluat cazul, spunând iar și iar că vrea să nu-și irosească viața într-un centru. Pentru Silviu însă, ca pentru orice tânăr care se mută în comunitate, tranziția e extrem de dificilă. Se rup de o viață tristă, dar sigură, pentru a încerca să fie independenți. Cerasela Predescu, director al ProAct Suport, povestește schimbările prin care urma să treacă Silviu, în timp ce se pregătea să se mute în comunitate. Citește mai departe…
Interviu cu Vadim Chiriac, avocat Clinica Juridică Mobilă
Vadim Chiriac e unul dintre avocații Clinicii Juridice Mobile care preluat, în urma vizitelor în centre și spitale de psihiatrie, cazuri care privesc persoanele cu dizabilități. Pe lângă comunicarea pe alocuri dificilă cu rudele persoanelor din instituții, autorități, conducerea centrelor și spitalelor, se adaugă încă un aspect dificil: acela al comunicării cu instanțele, care încă nu au reușit o schimbare completă de paradigmă în ceea ce privește persoanele cu dizabilități. Citește interviul aici.
Interviu cu Cerasela Predescu, director ProAct Suport
ProAct Suport e una dintre puținele organizații din România care oferă servicii de viață în comunitate și ajută adulți cu dizabilități intelectuale, care au trăit mare parte a vieții lor în instituții, să trăiască independent. Până acum, au ajutat 56 de persoane să iasă din instituții, asigurându-le o locuință în casele și apartamentele pe care le dețin, ajutându-i să aibă activități cotidiene obișnuite, dar neexperimentate până atunci de către ei. Dorința celor de la ProAct Suport și a persoanelor cu dizabilități este ca, după ceva timp petrecut în aceste servicii, adulții, în special tinerii, să deprindă suficiente abilități pentru a se muta singuri și a-și asigura traiul. Citește interviul aici.
Interviu cu Liliana Neagu, consilier juridic, Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca
Unul dintre spitalele de psihiatrie pe care le-au vizitat experții Clinicii Juridice Mobile, pentru a acorda consiliere juridică și a prelua cazuri, este Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca, jud. Buzău. Deși este dificil, există și avocați care își doresc să reprezinte persoanele cu dizabilități din instituții. De cele mai multe ori, însă, comunicarea e mult mai dificilă cu familiile lor, care, odată văzându-i într-un spital de psihiatrie, refuză să-i mai ia acasă. Citește interviul aici.
Interviu cu Amy Hozer, Clinica Juridică Mobilă din New York
Amy Hozer este avocat senior și manager al Centrului Mobil de Asistență Juridică (Mobile Legal Help Center – MLHC), primul birou juridic “pe roți” din Statele Unite care oferă consultanță juridică și reprezentare în instanță. Un parteneriat între New York Legal Assistance Group (NYLAG) și Programul de Acces la Justiție al instanțelor din New York, MLHC furnizează servicii juridice gratuite locuitorilor din New York. Află mai multe aici.
Interviu cu Nicoleta Molnaj, director adjunct DGASPC Cluj
De cele mai multe ori, autoritățile cunosc și înțeleg obligația legală, din Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, de a asigura traiul în comunitate al persoanelor cu dizabilități. Totuși, rețeaua de servicii absolut necesară pentru o viață independentă este inexistentă. Nicoleta Molnar, director adjunct al DGASPC Cluj, amintește că, pe lângă lipsa acestor servicii, legislația încă nu e adaptată astfel încât să țină cont de situația reală a persoanelor cu dizabilități, nu le acordă sprijin în pregătirea pentru locuri de muncă, atât de necesar pentru a reuși să își asigure un trai independent. Citește interviul aici.
Interviu cu Randye Retkin, Director și fondator, LegalHealth, NYLAG
De peste 25 de ani, Randye Retkin dezvoltă și administrează programe juridice adresate persoanelor cu venituri mici. Este recunoscută la nivel național pentru construirea de parteneriate și colaborări între profesioniști care lucrează cu bolnavi cronici, în vederea asistării acestora pentru a accesa servicii medicale și juridice. Află mai multe aici.
Interviu cu dr. Iolanda Dumitrescu, manager Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu, com. Bălăceanca, județul Ilfov
Spitalele de psihiatrie din România se confruntă cu o problemă stringentă, cea a lipsei de servicii în comunitate și a neadaptării legislației la nevoile persoanelor cu dizabilități. Aceasta pot face ca pacienți cu tulburări psihice să petreacă ani mulți în spitale. Nemaiavând o familie care să îi poată sprijini sau o locuință, aceștia rămân pacienți, poate chiar și pe viață, în condițiile în care spitalele – din punct de vedere etic, dar și juridic – nu pot externa un pacient cu o condiție psihică. Dr. Iolanda Dumitrescu, director al Spitalului de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu”, din Bălăceanca, județul Ilfov, amintește că o schimbare necesară la nivel legislativ ar fi aceea de a recunoaște dreptul persoanelor cu tulburări psihice de a lua decizii asistate, cu sprijin din partea profesioniștilor, nu de a le fi substituită această capacitate de către o altă persoană. Citește interviul și vezi video aici.
Ce am văzut noi la CRRN Măciuca, iar procurorii nu
Am plecat spre Măciuca într-o dimineață de joi, în ianuarie, la trei zile după ce Cătălin Tolontan publicase imaginile cu tinerii legați cu chingi de tir, de paturi din metal și de bănci. Citisem despre CRRN Măciuca în ultimul răspuns la o solicitare adresată DGASPC Vâlcea. De multe ori încercasem să obținem informații despre rezidenții din centru şi demersurile autorităţilor pentru a le asigura o viaţă independentă şi accesul la justiţie, dar mai ales despre oamenii cu dizabilități care muriseră de-a lungul anilor acolo. Informații obținute, ca de fiecare dată, cu greutate și mai ales pe jumătate. Pentru că autoritățile nu prea știu cum, de ce și cine moare în centre. Nu pentru că nu ar putea afla, ci pentru că nu prea le pasă. Dar despre decese, vom vorbi mai târziu. Citeste mai departe…
Gura Văii – depozitul de ființe umane
Asta e concluzia la care am ajuns în urma vizitei din 14 martie, 2017, la secția de psihiatrie de la Gura Văii – că locul e un depozit de ființe umane, în condiții de viață absolut degradante. Ne-am întors acolo la o săptămână după o altă vizită a unor experți ai noștri, pentru a analiza și mai în detaliu condițiile în care trăiesc pacienții de aici și felul în care le sunt încălcate drepturile. Citeşte mai departe…
Asistență juridică în spital de psihiatrie
Urmăriți un scurt interviu cu video Liliana Neagu, Consilier juridic, Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca aici.
Ce înseamnă Recunoaștere egală în fața legii pentru persoanele cu dizabilități?
Conform articolului 12 al Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CDPD), ratificată de Romania prin Legea nr. 221 din 2010, persoanele cu dizabilități se bucură de capacitate juridică – capacitatea de a avea drepturi și de a acționa în mod egal cu ceilalți în toate aspectele vieții. Citește aici despre Comentariul General nr. 1 (2014) al Comitetului ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități privind articolul 12: Recunoașterea egală în fața legii (disponibil, integral, în limba engleză aici și, în limba română aici).
Comentariul General privind articolul 19: Viaţă independentă şi integrare în comunitate
Articolul 19 al Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi recunoaște dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilităţi la o viață independentă în comunitate, cu libertatea de a alege și cea de control asupra propriei vieți. La bază stă principiul fundamental al drepturilor omului conform căruia toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi și toate viețile au aceeași valoare. Mai departe…
Exemplul guvernului victorian, Australia
Un model care respectă Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități din perspectiva Articolului 12 îl găsim în Australia, statul Victoria, unde o agenție guvernamentală a publicat un ghid privitor la sprijinul în luarea deciziilor de către persoanele cu dizabilități, adresat furnizorilor de servicii, lucrătorilor sociali și persoanelor de sprijin. Citește mai departe…
Sprijin în luarea deciziei din perspectiva CRPD
Comitetul ONU pentru persoanele cu dizabilități precizează privitor la suportul în exercitarea capacității juridice următoarele: ”‘Sprijinul‘ este un temen larg care include atât aranjamente de suport informale cât și formale, de diferite tipuri și intensități. Spre exemplu, persoanele cu dizabilități ar putea alege una sau mai multe persoane de încredere care să le asiste în exercitarea capacității lor juridice pentru anumite tipuri de decizii, sau ar putea să facă apel la alte forme de sprijin, cum ar fi sprijinul prietenilor, advocacy (inclusiv sprijin în auto-reprezentare), sau asistență în comunicare. Citește mai departe…
Sprijin în luarea deciziei – modele din SUA
Sprijinul poate însemna ajutorul pe care persoana cu dizabilități îl primește de la prieteni sau membri ai familiei/alte persoane apropiate, în a lua diferite decizii. Mai precis, persoanele de sprijin ajută persoana să înțeleagă informația, să o evalueze, să ia decizii informate și să le comunice (ex. prin crearea unor liste de plusuri și minusuri împreună cu persoana care are nevoie de sprijin; jocuri de rol/simulări pentru a ajuta persoana să înțeleagă alegerile… Citește mai departe…
CRJ reacționează la ONU
Centrul de Resurse Juridice a reacționat la raportul național transmis de către statul român în cadrul procesului UPR – Evaluarea Periodică Universală. Am fost în sală și am distribuit misiunilor statelor membre poziția noastră cu privire la drepturile minorităților naționale în România și cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități instituționalizate, subiect ce nu constituie o preocupare pentru România, în ciuda gravelor încălcări de drepturi și a criticilor repetate la adresa României din partea organismelor internaționale de drepturile omului. Mai multe infomații si pozițiile CRJ distribuite aici.
Comisarul pentru Drepturile Omului al CoE își exprimă îngrijorarea serioasă față de oprirea accesului CRJ în centrele rezidențiale pentru persoane cu dizabilități intelectuale/probleme de sănătate mintală
Toata lumea pare interesata de situatia persoanelor cu dizabilitati din Romania, mai putin Romania. Romania anului 2017 cu un comportament din anul 1989. Citește corespondeța Comisarului, publicată în data de 10.09.2017 pe propriul website, cu autoritățile române și scrisoarea Comisarului urmată de traducerea în limba română aici.
Vizită la Turnu Roșu
Azi (15.12.2017) ne-a fost interzis accesul în Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități din Turnu Roșu, județul Sibiu. Avocata și psiholoaga Clinicii Juridice Mobile au așteptat mai bine de 5 ore pentru ca șeful centrului și directorul adjunct să înțeleagă că Convenția ONU pentru persoanele cu dizabilități este LEGE. Citește mai departe…
”Simulăm în loc să facem” – CRJ critică la ONU abordarea României privind drepturile omului
În data de 14 decembrie, 2017, Centrul de Resurse Juridice a participat la pre-sesiunea Evaluării Periodice Universale a României, organizată de UPR Info. Am vorbit Misiunilor de la ONU Geneva despre abordarea statului român privitoare la protecția drepturilor omului, abordare ce funcționează pe principiul ”fake it instead of make it” (simulăm în loc să facem). Astfel, am prezentat faptul că statul român a înființat pe hârtie o instituție puternică pentru protecția persoanelor cu dizabilități, Consiliul de Monitorizare, care însă rămâne în nefuncționare la doi ani de la înființare. Între timp, invocându-se înființarea acestei instituții, CRJ-ului îi este revocat accesul în instituții închise pentru persoanele cu dizabilități. Citește mai departe…
Conferința internațională “Suport în luarea deciziilor acordat persoanelor cu dizabilități mintale”
“Este ușor să redactezi o nouă legislație, însă problema este schimbarea mentalității. Avem nevoie de o schimbare de paradigmă în gândire”, a declarat un expert internațional ieri, cu referire la implementarea art.12 al Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, în cadrul conferinței internaționale “Suport în luarea deciziilor acordat persoanelor cu dizabilități mintale” organizată de CRJ. Citește mai departe…
Vizită la Gura Văii
Ieri (14.03.2017), în timpul vizitei la spitalul de psihiatrie din Gura Văii, am aşteptat la poartă timp de 40 de minute, până ni s-a permis accesul înăuntru. Ce am găsit acolo, vedeți aici și aici.
S-a publicat decizia privind executarea hotărârii CEDO în cauza CRJ în numele dlui Valentin Câmpeanu vs. România
Comitetul de Miniştri (CM) al Consiliului Europei a publicat decizia privind executarea hotărârii CEDO în cauza CRJ în numele dlui Valentin Câmpeanu vs. România (Şedinţa nr. 1280 din 7 martie 2017). Astfel, CM a remarcat cu regret că, din cauza termenului de prescripție nu mai este posibil să se redeschidă cercetarea penală privind moartea domnului Valentin Campeanu; A invitat autoritățile să adopte măsuri pentru a se asigura că organele de cercetare sunt notificate periodic cu privire la decesul unei persoane vulnerabile şi instituționalizate, și să indice dacă sunt avute în vedere măsuri suplimentare pentru a garanta un control jurisdicțional efectiv al investigațiilor; Citește mai departe…
Vizită la CRRN Călineşti
“La prima vizită, ni s-a comunicat că nu există registru de plângeri, doar cutii pentru sesizări. Nu am văzut nicio plângere formulate de beneficiari. La cea de-a doua vizită, am solicitat să vedem plângerile beneficiarilor din cutiile de reclamații și sesizări. Ambele cutii erau goale, fără nicio plângere sau sesizare. Citește mai departe…
Vizită la Sasca Mică
Sasca Mică e unul dintre cele mai mari CRRN-uri din țară, cu 395 de beneficiari, la momentul vizitei noastre. Majoritatea locuiesc aici din copilărie, de când au fost abandonați de către părinții lor. În plus, o parte dintre noii veniți au fost transferați de la Spitalul de Psihiatrie din Siret, atunci când a trebuit redus numărul pacienților de acolo. Citește mai departe…
Premiu CRJ la Gala Persoanelor cu Dizabilități
CRJ-ul a primit premiu în cadrul Galei Persoanelor cu Disabilități pentru impact sistemic, respectiv pentru promovarea unui act normativ, Legea 8/2016 pentru înființarea Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Citește mai departe…
Citește și alte articole postate pe pagina de Facebook Clinica Juridică Mobilă
Operațiunea T-4
Persoanele cu dizabilitati fizice si mintale au fost printre primele victime de regimul nazist. Oameni adunati si inchisi in institutii din care nu s-au mai intors. @ Muzeul Holocaustului din Washington, D.C. Vezi aici.
Modele de dezinstituționalizare în Croația
Ladislav Lamza, directorul unui centru pentru persoanele cu dizabilități din Croația demostrează că dezinstituționalizarea se poate face cu succes, și se poate face în timp relativ scurt, acolo unde există voință și capacitatea de a recunoaște și respecta demnitatea umană. ”Era mai 2015 când Lamza a dat jos semnul de la intrare – înlocuind ‘Casă de nebuni‘ cu ‘Centru pentru oameni ca noi‘ și a început să mute oamenii în afară. Citește mai departe…
Dizabilitatea la angajare
După ce nu a primit niciun răspuns la 100 de aplicații, această femeie din UK și-a scos faptul că are o dizabilitate din aplicațiile pentru locuri de muncă, și a obținut o slujbă imediat.
Ea explică cum e să aplici pentru un loc de muncă când ai o dizabilitate. Ne arată și ce pierde societatea discriminând persoanele cu dizabilități. Vezi video aici.
Povestea lui Tudor, beneficiar ProAct Suport
Despre cum poate fi cand credem în oameni și în potențialul lor, și nu-i ținem închiși în instituții. Vezi video aici.
Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei lansează un document de poziție privind combaterea segregării școlare prin educație incluzivă
”Dreptul la educație este un drept fundamental al omului. Cu toate acestea, multe state europene continuă să nege unor mii de copii, incluzând copii cu dizabilități, copii romi, copii refugiați sau migranți accesul egal la aceasta, ținându-i în școli segregate. Acest lucru reprezintă o încălcare a drepturilor omului ale copiilor cu consecințe negative pe termen lung pentru societățile noastre. Statele membre au o obligație în a asigura dreptul fiecărui copil la educație de calitate fără discriminare. Citește mai departe…
Publicitate, altfel
Publicitatea care rămâne face apel la valori și transmite valori. Clipul de mai jos, al Companiei Canadian Tire, vorbește despre diversitate și incluziune, valori cu care canadienii se identifică. Pentru o societate incluzivă, aceste valori trebuie practicate din copilărie. Vezi video aici.
Proiectul SAINT pentru studenți cu dizabilități
Un colegiu comunitar din SUA oferă un model de incluziune și pregătire pentru viață independentă a persoanelor cu dizabilități. E un proiect prin care studenții cu dizabilități urmează diferite cursuri la Colegiul Comunitar din Santa Fe, și, în funcție de obiectivele lor, obțin o certificare profesională în urma căreia pot să se angajeze. Partea importantă a proiectului este faptul că acești studenți sunt sprijiniți de mentori, adică de colegi de-ai lor care-i asistă atunci când au nevoie. Citește mai departe…
Instituție din Ungaria pentru persoane cu dizabilități
Un alt caz, de data aceasta în altă țară, în care drepturile persoanelor cu dizabilități au fost ignorate de autorități. MDAC sau Mental Disability Advocacy Centre e o organizație internațională care monitorizează condițiile de viață ale persoanelor cu dizabilități din 17 țări din Europa și Africa. Recent, MDAC a descoperit, în Ungaria, într-un centru de stat pentru persoane cu dizabilități, o situație care i-a șocat. Ca și România, Ungaria și-a luat angajamentul de a închide instituțiile “mamut”, însă nu a făcut pași reali în acest sens încă. Citește mai departe…
Despre Judith Heumann
Statele Unite au început să promoveze viața independentă în comunitate pentru persoanele cu dizabilități încă din anii 1970. Iar una dintre promotoarele acestei mișcări a fost și este Judith Heumann, unul dintre cei mai cunoscuți activiști americani. Diagnosticată cu poliomielită la 18 luni, Judy și-a petrecut toată viața într-un scaun cu rotile. Citește mai departe…
Platforma disabledwriters.com
Un studiu din Statele Unite arăta că, aproape în totalitate, știrile despre persoanele cu dizabilități erau scrise de către oameni cu nicio dizabilitate. Astfel a luat naștere un proiect care a adunat la un loc, pe o platformă online, jurnaliști și scriitori, cu toții persoane cu dizabilități, care se oferă să lucreze ca freelanceri pentru publicații și să scrie dintr-o perspectivă mult mai personală despre propriile probleme. Oare ar fi posibil asta și la noi?
Despre Fundația Estuar
Stiați că statul nu oferă servicii alternative la spitalul de psihiatrie? Astfel ajung sute de persoane care suferă de probleme de sănătate mintală să petreacă ani în spitalele de psihiatrie sau chiar să fie uitate și închise acolo de propriile familii. Citiți un interviu despre ce înseamnă să conduci în România un ONG care îi ajută pe acești oameni aflați în dificultate.
Date recente despre depresie
Un raport recent al agenției pentru sănătate din cadrul Națiunilor Unite arată că depresia e considerată „cauza principală a dizabilității în lume”. Peste 300 de milioane de oameni, adică aproximativ 4,5% din populația lumii, suferă de depresie. O creștere uriașă, de 20% în ultimii 10 ani, în special în rândul femeilor, tinerilor sau persoanelor vârstnice. Citește mai departe…
Despre implementarea hotărârilor CEDO – cazul Valentin Câmpeanu
EIN (European Implementation Network) a scris recent despre noi, mai precis despre participarea noastră, în 20 februarie, la Strasbourg, la o întâlnire cu reprezentanții statelor la Consiliul Europei, în care i-am informat despre modul în care statul roman își execută obligațiile ce decurg în urma hotărârii CRJ în numele lui Valentin Câmpeanu. Citește mai departe…
Povestea lui Marius
„Decât o Revistă” a documentat timp de mai multe luni cazul băiatului cu ADHD pe care colegii lui de la o școală din Pitești l-au primit într-o dimineață cu pancarte pe care scria: „Vreau să fiu protejat”. De cine? Chiar de el, colegul lor din clasa a șaptea, Marius. Elevii și părinții lor au hotărât să nu mai intre la ore în acea zi, cerând ca băiatul să fie mutat din școală, acuzându-l că e violent și îi amenință. Citește mai departe…
Ai dreptul să votezi! Cunoaște-ți drepturile!
Haideți să aflăm mai multe despre felul în care pot vota persoanele cu dizabilități prin intermediul acestor infografice realizate de Supereroi printre noi cu sprijinul Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, pe baza informațiilor FRA – European Union Agency for Fundamental Rights. Citește mai departe…
3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități
Astăzi (03.12.2016) este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități și se împlinesc 10 ani de la adoptarea Conventiei pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Ambele au apărut cu scopul de a promova, proteja și a ne asigura că persoanele cu dizabilități se bucură de respectarea pe deplin a drepturilor și libertăților lor fundamentale. Ce marcăm azi în România: Aproximativ 23.000 adulți și minori cu dizabilități închiși în centrele rezidențiale; Citește mai departe…
Educația pentru incluziune începe cu familia copilului cu dizabilitate
Ruxandra Mateescu de la Supereroi printre noi a povestit pentru experiența ei ca părinte al unui copil cu dizabilități. „Trecerea de partea cealaltă, a celor care au copii cu nevoi speciale, se face brusc, pe nepregătite, în aproximativ trei secunde, cât îi ia medicului să îţi comunice diagnosticul(…)”. Citește articolul aici.
Viitorul nu se construieste cu petice
“Parintele si/sau copilul sunt suverani cu privire la alegerea serviciilor si a “locului” in care copilul va beneficia de ele, pe baza evaluarilor si propunerilor facute de specialisti”. O opinie semnata Mădălina Turza aici.
Apel către Guvern: respectați dreptul la educație!
Normele interne și practicile internaționale, pe care România le-a adoptat, stabilesc că, în lipsa unei colaborări între părinți, actorii din domeniul protecției drepturilor copilului și cei ai educației și ai sănătății mintale, accesul la educație incluzivă nu poate fi realizat. Citește mai departe…
Premiul Global Recognition pentru echipa “Fără prejudecăți” (TVR Cluj)
Cei de la Fără Prejudecăți au fost întotdeauna un aliat de încredere al CRJ-ului în campaniile noastre pentru protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Ne bucură recunoașterea pe care o primește echipa Fără prejudecăți – TVR Cluj pentru eforturile constante ca exemplu pozitiv de incluziune în muncă a persoanelor cu dizabilităţi. Mai multe despre premiul primit aici.
Despre Mediul cel mai puțin restrictiv (Least Restrictive Environment)
Pe site-ul proiectului Educație fără discriminare, citim astăzi un articol semnat de Jane Thompson, expert în educație cu 25 de ani de experiență în sprijinul familiilor copiilor cu nevoi speciale. dna Thompson ne vorbește despre incluziunea copiiilor cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă: „Toate societățile trebuie să investească în educația fiecărui copil, fără excepție. Toți avem de câștigat.”
Nu lăsa guvernul să ignore drama din centrele pentru persoane cu dizabilități!
În medie, în România mor în fiecare zi cel puțin 3 persoane cu dizabilități, în grija statului. Imaginea de ansamblu este cumplită: copiii și adulții sunt imobilizați, legați cu funii sau cu scotch, sedați – dar privați de terapii de abilitare, închiși în spații insalubre și tratați cu un dispreț greu de descris. Totul pe bani publici, din buzunarele noastre. Citește mai departe… Video aici.
Vasilica Constantin, o viață de coșmar în grija statului român, din pătuț până la cimitir
În data de 2 August 2016, o echipă de monitori ai CRJ a vizitat centrul pentru tineri cu dizabilități Endemedica din Bragadiru alături de Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități și Centrul de Investigații Media.Scopul vizitei a fost de a observa modul în care sunt respectate drepturile omului in acest centru. CRJ a înaintat plângeri autorităților competente. Despre cazul Vasilicăi Constantin, dar și despre vizita de monitorizare din 2 August 2016, aflați mai multe aici.