Între Legalitate și Moralitate: Dreptate pentru Persoanele cu Dizabilităţi Mintale | CONFERINȚĂ INTERNAȚIONALĂ

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte
de Casaţie şi Justiţie
au organizat conferință internațională, destinată judecătorilor, procurorilor, polițiștilor, avocaților, psihologilor, asistenților sociali, medicilor psihiatri și reprezentanților organizațiilor neguvernamentale. Evenimentul a avut loc în perioada 24-25 aprilie 2024, la Hotel Novotel.
Conferinta a fost organizată în cadrul proiectului AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi, care are ca scop îmbunătățirea implementării hotărârilor CtEDO și a Deciziilor Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei în materia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mintale private de libertate. În acest context, judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au condamnat România în 16 cauze care vizează încălcări ale drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale, închise în spitale de psihiatrie, locuri de deţinere şi alte facilităţi.


Conferința a avut un format interactiv:

  • O serie de prelegeri plenare, în cadrul cărora s-a discutat situația actuală cu privire la drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități mintale și maniera în care sunt percepute și protejate în România, luând ca punct de plecare expertiza CRJ.
  • Șase ateliere pentru explorarea modului în care sunt protejate drepturile persoanelor cu dizabilități, precum și reformele necesare în sensul adoptării și transmiterii Comitetului de Miniștri a Planului de acțiune în sănătate mintală. Monitorizările inopinate, acțiunile în instanță şi investigațiile jurnalistice, au evidenţiat în continuare lipsa de expertiză în privința tratării cu demnitate a acestor persoane. În contactul cu autoritățile romane, persoanele cu dizabilități întâmpină un tratament cel mai adesea inuman si degradant.

Printre invitații la acest eveniment s-au numărat:

  • O delegație a Secţiunii pentru Executări Judecătorești a Consiliului Europei.
  • Prof. Antonio L. Manzanero de la Universitatea Complutense din Madrid a discutat
    despre evaluarea ca martori a victimelor cu dizabilități. Acesta este expert în psihologia
    mărturiilor, în analizarea credibilității martorilor, precum și a factorilor care pot duce la
    condamnări eronate. În perioada 2010-2013, acesta a fondat și condus o unitate de cercetare
    adresată victimelor cu dizabilități intelectuale. Prof. Manzanero a prezentat rezultatele
    cercetării sale, precum si experiența sa în elaborarea unor protocoale de intervenție în cazul
    victimelor vulnerabile.

Între Legalitate și Moralitate: Dreptate pentru Persoanele cu Dizabilităţi Mintale
Executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului
Hotel Novotel, Bucuresti, 24 – 25 aprilie 2024

Extrase din paneluri

Noi toți am fost furioși pe ce am constatat datorită dvs. (CRJ). Noul pachet de asistență socială a fost făcut într-o perioadă foarte scurtă, cu implicare dvs. (CRJ) directă. Ați fost aproape la toate întâlnirile, două pe sătpămână, ați venit cu experiența dvs. Am spus că vom avea un parteneriat consolidat cu ONG-urile, asta arată implicit că și parteneriatul cu dvs. trebuie să continue.

dna Simona Bucura-Oprescu, ministra muncii, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Să facem invizibilul vizibil – un slogan pe care îl copiez cu nesaț. Acest îndemn se potrivește mult mai bine cu situația persoanelor nevăzute, cu dizabilități, ascunse după dealuri, unde viața are alta însemnătate. Proiectul la a cărui conferința ne aflăm astăzi chiar a reușit să implusioneze lucrurile.

dl Cătălin Popescu, consilier al Procurorului General, Ministerul Public

Când vine vorba de pacientul care trăiește cu experiența unei dizabilități, sistemul este cu atât mai prost sau uneori de-a dreptul ticălos.

Gabriel Diaconu, consilier onorific, Ministerul Sănătății

Implicarea CRJ a fost esențială, mai rar intervin organizațiile societtății civile în executarea hotărârilor CEDO. Ar trebui să se întâmple mai des. La fel e excepțional să existe un parteneriat cu un minister al statului. Cursurile multidisciplinare CRJ au acoperit o carență semnificativa.

Laura Ielciu, șef Secţiune în Departamentul pentru ExecutareaHotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului înConsiliul Europei

Impresii generale

În cele două zile de conferință, peste 100 de participanți au fost prezenți la ateliere și prelegeri. Discuțiile au fost variate, plecând de la statusul actual al drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale instituționalizate în România, la obligativitatea adoptării unui Plan Național de Acțiune, la rolul societății civile și presei în documentarea și punerea în lumina a abuzurilor și încălcărilor grave ale drepturilor omului. Publicul a adresat întrebări, atelierele având caracter participativ.

Domnul profesor Antonio Manzanero a susținut o prelegere în limba spaniolă despre facilitatorii în justiție, un concept introdus de CRJ și în instanțele din România prin două cursuri susținute în cadrul proiectului. Au fost dezbătute noțiuni precum psihologia mărturiilor, valoarea unei mărturii, necesitatea existenței unor ipoteze, accesul la justiție, spețe din justiția internațională.

Prezentarea domnului profesor A. Manzanero poate fi accesată AICI.

Urmărește conferința:

Agenda evenimentului este disponibilă AICI.

Conferința realizată în cadrul proiectului AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități, implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și beneficiază de un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a facilita accesul la justiție a persoanelor cu dizabilități intelectuale și/ sau cu probleme de sănătate mintală.

Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE sau Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro.

Comunicate din partea participanților:

Carla Tănsaie, DIGI24

Bianca Oprea, FDSC

Conf. Dr. Carmen Orban