Centrul de Resurse Juridice pentru Malacu și alții vs. România

Pe 4 mai 2009, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost sesizata cu privire la conditiile suspecte in care au murit sapte pacienti (patru femei si trei barbati) in Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, in lunile ianuarie-februarie 2004.
In momentul decesului, cei sapte pacienti aveau varste cuprinse intre 32 si 66 de ani. Sase din ei au murit fie in urma unui infarct miocardic , fie in urma unei bronhopneumonii care a provocat deficiente cardio-respiratorii fatale.
Cel de-al saptelea pacient a murit in urma unui traumatism cranio-cerebral. Toti pacientii erau intr-o stare de subnutritie severa in momentul decesului, fiind spitalizati la Poiana Mare de foarte mult timp (unul dintre ei, o femeie fusese institutionalizata intraga viata). Ei fusesera diagnosticati cu diferite probleme de sanatate mintala (depresie sau schizofrenie si deficiente intelectuale).
Cele sapte morti n-au fost un caz izolat. Alti 81 de pacienti au murit in 2003 si alti 19 in primele doua luni ale lui 2004 in spitalul de la Poiana Mare, dintr-un numar de pacienti ce oscileaza constant in jurul cifrei de 500. Cei mai multi au murit in timpul iernii in circumstante asemanatoare, din mai multe cauze, inclusiv precaritatea conditiilor de viata si tratament si ingrijirea necorespunzatoare. Cercetarile oficiale cu privire la cauzele deceselor au constatat ca nu exista vinovati. In plus au fost limitate, superficiale si foarte lungi.
 
Documente relevante în acest caz: