Vizită de monitorizare: CENTRUL DE ASISTENTA PENTRU RECUPERAREA TINERILOR CU HANDICAP ADJUD, VRANCEA

Raportul în format PDF

Informaţii generale:

Locul şi data vizitei: Adjud, Judeţul Vrancea, 5 februarie 2014

Monitori: Pîrvu Daniel şi Ududec Dana

La momentul vizitei am fost primiţi de către dna O.M. (responsabilul de Centru). Am fost direcţionaţi către camera de activităţi unde se afla şi dna L. B. (coordonator metodologic).

Cu toate că au fost prezentate coordonatoarei metodologice documentele personale de identitate, Protocolul de colaborare cu MMFPSPV şi delegaţiile semnate de CRJ, aceasta a refuzat accesul experţilor CRJ în Centrul CARTHA, în lipsa unui reprezentant al  Primăriei. Experţii au fost primiţi în camera de activităţi (unde se aflau şi birourile), dar li s-a interzis accesul în celelalte încăperi.

Din discuţia purtată la sediul Primăriei cu trei reprezentanţi, printre care un consilier juridic şi viceprimarul, a reieşit că aceştia nu au cunoştinţă despre existenţa Protocolului cu Ministerul Muncii. Au afirmat că Centrul C.A.R.T.H.A. se află în subordinea directă a Primăriei, nu a DGASPC Vrancea, pe baza unui protocol semnat cu Asociaţia Pro Armonia (care coordonează Centrul).

În final, reprezentanţii Primăriei au transmis că vor permite vizitarea Centrului dar nu în baza documentelor prezentate ci cu scopul de a înlătura orice suspiciuni. Cu toate acestea, experţilor li s-a indicat că, dacă doresc să viziteze sau să primească informaţii despre instituţie este necesar să trimită solicitări de informaţii de interes public.

La întoarcerea experţilor la Centru, reprezentantele acestuia au urmat indicaţiile de la Primărie şi au refuzat să ofere orice informaţie despre Centru şi funcţionarea acestuia.Au fost vizitate încăperile în care se aflau  sala de activităţi, o cameră de kinetoterapie şi o cameră senzorială.

Dna O.M. a arătat că Centrul furnizează servicii pentru 48 de beneficiari, fără a da mai multe detalii. Centrul este de zi, cu program limitat. Beneficiarii sunt copii cu dizabilităţi diverse (fizice şi mintale) care sunt aduşi de părinţi şi de reprezentanţii legali.

Număr de telefon de contact: 0237 642 037

Website Fundaţia Pro Armonia: http://www.proarmonia.ro/

Website prezentare Centrul de zi C.A.R.T.H.A.: http://www.proarmonia.ro/proiecte/centrul-de-asistenta-pentru-recuperarea-tinerilor-cu-handicap-c-a-r-t-h-a-adjud