PODCAST, episod 3 – Cum văd persoanele cu dizabilități și apropiații lor Sprijinul în luarea deciziilor ?

grafică a unuor persoane ce se țin de mână, în cerc. Textul spune: "PODCAST | EP. 03: Ce înseamnă Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități? psih. clinician Mugur Frățilă în dialog cu persoane cu dizabilități, părinți și ONG-iști
grafică a unuor persoane ce se țin de mână, în cerc.  Textul spune: "PODCAST | EP. 03:  Ce înseamnă  Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități? psih. clinician Mugur Frățilă în dialog cu persoane cu dizabilități, părinți și ONG-iști

Cum pot fi remodelate mentalitățile și instituțiile, astfel ca persoanele cu dizabilități intelectuale sau psihosociale să revină grabnic în societatea de unde au fost excluse brutal și sistematic în diverse feluri, inclusiv prin decăderea din drepturi, așa-numita moarte civilă, cum a fost descrisă punerea sub interdicție judecătorească?

Psiholog Mugur Frățilă, membru fondator și președinte al Consiliului Director al asociației TONAL.

Care au fost problemele sau abuzurile care au devenit posibile din cauza aplicării nediferențiate, fără  atenție reală pentru drepturi și suflet a măsurii punerii sub interdicție și a măsurii instituirii tutelei? Vom afla împreună, ascultând episodul 3 al seriei podcast-urilor realizate de psihologul Mugur Frățilă pentru Centrul de Resurse Juridice, în cadrul proiectului LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități”.

Episodul 3 al seriei aduce la aceeași masă a discuțiilor persoane cu dizabilități, prietenii și familia acestora, persoane din sectorul nonguvernamental, psihologi, juriști- o mână de oameni care de câțiva ani de zile se află în linia întâi în ceea ce privește refomarea sistemului de ocrotire a persoanelor cu dizalbilități intelectuale și psihosociale din România.

Seria podcast-urilor are ca scop informarea, atât de necesară tuturor actorilor implicați în felul în care arată viețile a sute de mii de persoane cu dizabilități și cum le sunt respectate lor drepturile în România.

AICI POȚI CITI TRANSCRIPTUL EPISODULUI (format text).

Primele 2 episoade sunt o discuție amplă pe care dl Frățilă a avut-o cu promotorul ideii de sprijin în luarea deciziei, prof. Michael Bach și pot fi ascultate la acest link: Podcast CRJ.

🎧 Podcast-ul este disponibil și pe canalele noastre de Spotify / Soundcloud / Youtube.

La 4 luni de la intrarea în vigoare a Legii 140/2022, au fost publicate în Monitorul Oficial al României Metodologia și raportul de evaluare psihologică și medicală.

Descarcă Legea 140/2022 și Ce este asistența la înceierea actelor juridice, în limbaj simplificat, accesibil persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Seria este realizată de colaboratorul nostru, Mugur Frățilă, pentru Centrul de Resurse Juridice, în cadrul proiectului ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități”, derulat de Centrul de Resurse Juridice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!