Asigurarea protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale aflate în situații de risc. Pledoarie pentru dreptul la sănătate şi la viață independentă.

Proiectul urmărește îmbunătățirea cadrului legal și instituțional privind protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale și dreptul acestora de a trăi independent în comunitate; Îmbunătățirea respectului pentru dreptul la sănătate pentru grupurile cele mai vulnerabile, persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale (persoane care trăiesc în instituții, private de libertate sau în mediul rural, izolat); Dezvoltarea capacității actorilor publici din administrație, justiție și societate civilă de a acționa pentru protecția drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități.
Citește mai mult…

ULTIMELE NOUTĂȚI

Alți bani aruncați pe dezinstituționalizare fictivă! – Solicitare către CES ref. la modificarea HG 798/2016 10.05.2022 - UPDATE: Ca urmare a intervenției Centrul de Resurse Juridice din această dimineață, Consiliul Economic și Social – CES România a decis amânarea avizului pentru Hotărârea Guvernului pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 798/2016 privind aprobarea programului de interes naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi „Înfiinţarea de servicii sociale de tip...
CRJ a transmis Comitetului ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități un raport alternativ (‘shadow report’) privind punerea în aplicare a CDPD în Uniunea Europeană 3.03.2022 - Pe 14 februarie 2022, Centrul de Resurse Juridice a prezentat Comitetului pentru drepturile persoanelor cu dizabilități primul său raport alternativ privind punerea în aplicare a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CDPD) în Uniunea Europeană (UE). Scopul raportului este de a analiza modalitatea în care UE a pus în aplicare CDPD prin prisma alocării...
UNDE SUNT BANII EUROPENI PENTRU DEZINSTITUȚIONALIZAREA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI? 25.10.2021 - Se observă cu ușurință o practică la indigo: dezinstituționalizarea pe bani europeni în România înseamnă bani mulți pentru construcții, multe amplasate la marginea sau în exteriorul comunității, forme de segregare mai puțin aglomerate sau mucegăite, dar care nu sunt nici pe departe un pas spre facilitarea accesului la viață independentă.