Am lansat CerAjutor.ro – raportează abuzuri instant | COMUNICAT

Centrul de Resurse Juridice, organizație neguvernamentală de drepturile omului, în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au dezvoltat în cadrul proiectului Adaptjust – justiție accesibilă persoanelor cu dizabilități – o platformă web destinată persoanelor cu dizabilități închise în centre rezidențiale, cămine, unități medico-sociale și secții sau spitale de psihiatrie, www.CerAjutor.ro.

De ce o platformă web?

În luna iulie a acestui an, lansam aplicația mobilă Ceasul bun, prin care persoanele închise în instituții pot trimite plângeri direct la autorități. Platforma web, sub forma unui chestionar accesibilizat, vine în completarea aplicației mobile Ceasul bun și răspunde aceleiași nevoi identificate în peste 20 de ani de expertiză în domeniu, și anume lipsa efectivă a instrumentelor adecvate prin intermediul cărora, persoane din categorii vulnerabile (cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale, dar și cele cu afecțiuni neurologice, instituționalizate) să poată avea acces la justiție (să poată formula sesizări cu privire la fapte de natură penală ale căror victime sunt, să își poată revendica drepturile sau cere reevaluarea măsurilor de ocrotire instituite).

Dezvoltatorul digital al aplicației este Code4Romania.

Asemeneni aplicației mobile, platforma web este dedicată sprijinirii persoanelor instituționalizate sau angajaților din centrele rezidențiale de asistență socială, spitale sau alte astfel de instituții pentru a raporta situații de abuz fizic, emoțional sau neglijență.

Platforma este accesibilizată, iar funcțiile și modulele de care dispune sunt aceleași cu cele prevăzute în aplicație. Victimele pot sesiza abuzurile prin care trec, pot cere să se mute sau pot cere să fie reexaminate. Și rudele, prietenii sau ocrotitorii lor pot depune plângere în numele victimelor.

Variantele din care pot alege sunt cele de mai jos:

Ce face mai exact platforma?

Primii trei pași din solicitarea de ajutor sunt concentrați pe identificarea utilizatorului, a locației sale și a instituției în care se află. Dacă dispozitivul are funcția de localizare activată, această informație se poate prelua automat. Ultimii doi pași din proces colectează informații despre situația raportată. La pasul al patrulea, de exemplu, utilizatorul va putea selecta din multiple opțiuni care este forma de abuz la care a fost supus dacă este cazul sau vor putea introduce detalii despre propria situație. La penultimul pas se vor încărca dovezi și documente relevante pentru plângerea depusă. La final, se semnează olograf plângerea. Dacă dispozitivul nu este conectat la internet, informația completată este salvată local și va fi transmisă odată ce se poate stabili o conexiune la internet.

Ce pot face eu?

În acest moment, cel mai important pentru noi este popularizarea platformei și aplicației ca instrumente de plângere pentru rezidenții din centre, cămin, unități medico-sociale și spitale sau ocrotitorii, rudele, prietenii și familia acestora sau angajații din instituțiile mai sus menționate care vor să sesizeze un abuz.

Trimite mai departe informația – Dacă știi familii în care există persoane instituționalizate, spune-le de platformă și aplicație. Dacă tu ai pe cineva într-o instituție, arată-i platforma și aplicația. Dacă știi că cineva instituționalizat trece printr-un abuz, trimite o plângere.


Opinia dezvoltatorului, Code4Romania:

Scriem în linii de cod un nou capitol în călătoria noastră cu «Ceasul Bun»: lansarea platformei web, o nouă dovadă a angajamentului nostru față de drepturile omului și incluziune în societatea românească. Cu fiecare nouă funcționalitate inclusă în soluția realizată împreună cu partenerii de la Centrul de Resurse Juridice, ne propunem să oferim voce și putere celor vulnerabili. În acest caz, persoanelor instituționalizate neauzite, neglijate, aflate în situații de abuz. Platforma web și aplicația mobilă Ceasul Bun reprezintă mai mult decât un instrument. Ele reprezintă speranță, un nou pas înainte către o societate mai echitabilă și mai deschisă, o mică parte din promisiunea noastră de a folosi tehnologia în serviciul societății. Lansarea de astăzi marchează un nou moment de inovație, dar și o reînnoire a speranței într-o Românie în care fiecare voce trebuie să conteze, fiecare voce este auzită.

Olivia Vereha, cofondator și Director of Product Code for Romania

Platofmra este realizată în cadrul proiectului AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilități, implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și beneficiază de un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Scopul proiectului este acela de a îmbunătăți implementarea hotărârilor CEDO și a deciziilor Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei ce vizează drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale private de libertate.

Soluție digitală dezvoltată de Code4Romania

Partener media: Starea Nației