Pledoarie pentru demnitate
PROIECTE ÎN DERULARE
LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități
Implementarea serviciilor de sprijin și asistență în luarea deciziilor pentru persoanele cu dizabilități mintale este necesară pentru ca acestea să poată avea un trai independent și să poată lua decizii proprii cu sau fără susținere. Cadrul legal actual nu permite persoanelor puse sub interdicție să își exercite capacitatea juridică, considerându-le incapabile de a se îngriji de propriile interese. Tutorele ia toate deciziile în numele lor, fără că acestea să poată încheia contracte, să decidă cum, unde sau alături de cine să locuiască, să acceseze un cont bancar, să se căsătorească sau să depună plângeri în nume propriu.
AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi
Scopul proiectului este de a îmbunătăți implementarea hotărârilor CEDO și a deciziilor Comitetului de Miniștri al COE ce vizează drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale private de libertate. Proiectul va contribui la dezvoltarea capacității actorilor relevanți de a clădi o justiție accesibilă și va pilota patru mecanisme de protecție. Accesul la justiție și gradul de implementare a prevederilor internaționale vor fi promovate printr-o campanie de advocacy prin formarea specialiștilor în domeniul sănătății mintale, și prin consilierea și reprezentarea persoanelor cu dizabilități în fața autorităților competente. Prin campania națională de comunicare și advocacy va spori capacitatea persoanelor cu dizabilități, copii și adulți, de a sesiza încălcări ale drepturilor lor.
Află mai mult…
Asigurarea protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale aflate în situații de risc. Pledoarie pentru dreptul la sănătate şi la viață independentă.
Îmbunătățirea cadrului legal și instituțional privind protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale și dreptul acestora de a trăi independent în comunitate;
Îmbunătățirea respectului pentru dreptul la sănătate pentru grupurile cele mai vulnerabile, persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale (persoane care trăiesc în instituții, private de libertate sau în mediul rural, izolat);
Dezvoltarea capacității actorilor publici din administrație, justiție și societate civilă de a acționa pentru protecția drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități.
VOCI PENTRU JUSTIȚIE – Comunicarea cu victimele cu dizabilități ale infracțiunilor
Persoanele cu dizabilități sunt mai susceptibile de a fi victime ale infracțiunilor și mai puțin susceptibile de a primi dreptate. O provocare majoră pentru persoanele cu dizabilități este prezentarea exactă a informațiilor corecte, astfel încât acestea să își înțeleagă drepturile și să știe cum să raporteze o infracțiune și cum să se angajeze în procesul legal. O provocare pentru profesioniștii care lucrează în sistemul de justiție este că aceștia au adesea puțină experiență în comunicarea cu persoanele cu dizabilități și o înțelegere slabă a nevoilor lor.
JUSTIȚIE PRIETENOASĂ PENTRU COPII – inițiativă privind dezvoltarea conceptului de practici în instanțe
Scopul acestui proiect este de a îmbunătăți sistemele de justiție penală, făcându-le mai prietenoase pentru copiii victime și copiii suspectați sau acuzați de săvârșirea unei infracțiuni, în special pentru cei care se află în situații vulnerabile. Există o lipsă de înțelegere a modului în care copiii ar trebui evaluați de profesioniștii din justiția penală pentru a le identifica nevoile sociale, educaționale, de protecție și / sau de reintegrare în cadrul proceselor din materia penală. Acest proiect se va concentra pe îmbunătățirea evaluărilor individuale ale copiilor aflați în situații vulnerabile în România, Italia și Bulgaria.
Răspuns COVID-19: protecția copiilor și adulților cu dizabilități aflați în îngrijirea centrelor publice, precum și a profesioniștilor și îngrijitorilor din centrele de tip rezidenţial.
În martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat COVID-19 ca fiind o pandemie din cauza vitezei de propagare amploarea transmiterii. Anumite categorii de persoane, precum cele cu dizabilități, se află în situații de risc semnificativ mai ridicat din cauza COVID-19.
Centrul pentru Resurse Juridice împreună cu UNICEF şi Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA) au decis să coopereze pentru asigurarea acestor măsuri pentru copiii și adulții cu dizabilități, cu accent special pe cei aflați în îngrijire publică, precum și pe profesioniști și îngrijitori, cu scopul de a identifica acțiuni pentru asigurarea continuității serviciilor (și accesul prioritar la echipamente de protecție).
INFO-COVID-19
În acest moment în România funcționează 539 azile pentru 23.196 de vârstnici, 442 centre pentru persoane cu dizabilități care oferă asistență unui număr de aproximativ 18.000 rezidenți, iar alte aprox 150 000 de persoane sunt internate anual în cele 12.000 de paturi din 50 de secții și spitale de psihiatrie din România. Toate aceste persoane aflate în categoria cu risc iminent în fața COVID-19 depind în totalitate de serviciile de asistență.
Protecția sporită a beneficiarilor acestor servicii și a celor care asigură funcționarea azilelor, centrelor și secțiilor și spitalelor de psihiatrie trebuie să constituie o prioritate pentru autorități – de la guvern (comitete, ministere, autorități etc), la consilii județene sau primării.
Ne dorim să contribuim la efortul comun pe care trebuie să îl depunem în această perioadă critică în sprijinul celor mai vulnerabili.
PROIECTE ÎNCHEIATE
Sprijin în implementarea articolului 19: Viaţă independentă şi integrare în comunitate.
OBIECTIVE GENERAL: Asigurarea că Fondurile Structurale și de Investiții și alte fonduri specifice pentru persoanele cu dizabilități psihosociale sau cu dizabilităţi intelectuale nu vor fi utilizate pentru a perpetua instituționalizarea indiferent de dimensiunea centrelor rezidențiale, prin monitorizarea și contestarea publică a unor astfel de finanțări;
Creşterea conştientizării factorilor de decizie, a opiniei publice, a persoanelor cu dizabilităţi şi a familiilor sau rudelor acestora, privitor la procesul de trecere la viaţă independentă prin intermediul Fondurilor Structurale și de Investiții și al Programelor de Interes Naţional.
Inovarea în formarea avocaților europeni pentru promovarea drepturilor copiilor cu dizabilități
OBIECTIV GENERAL: îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților avocaților ce reprezintă copii cu dizabilități mintale
Clinica Juridică Mobilă
Clinica Juridică Mobilă se desfășoară în cadrul proiectului ”SOS: ONG-urile din România, împreună pentru drepturile persoanelor cu dizabilități mintale închise în instituții”
OBIECTIV GENERAL: Consolidarea capacității organizațiilor neguvernamentale de a apăra drepturile persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate sau în pericol de a fi instituționalizate.
Lagărele de lângă tine
OBIECTIV GENERAL: Garantarea respectării drepturilor fundamentale a 1500 de copii și tineri cu dizabilități mintale instituționalizați prin organizarea a 15 de vizite de monitorizare neanuntate de către 9 reprezentanți ai societății civile membri ai Mecanismului Național de Monitorizare.
Adevărul despre cei care nu există – jurnalism și activism pentru drepturile celor cu dizabilități din centrele finanțate de stat
OBIECTIV GENERAL: Dezvoltarea, eficientizarea și popularizarea mecanismelor pentru garantarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate din Romania.
Accesul la justiţie al copiilor cu dizabilităţi mintale
Proiectul își propune să asigure accesul la justiție pentru copii cu dizabilităţi mintale, pe baza orientărilor existente legate de copii (FRA , 2009), victimele infracțiunilor (Ministerul britanic al Justiției ; CE , 2011b) și adulți cu dizabilități intelectuale (Inclusion Europe , 2005).
ȘCOALA PRACTICĂ: Inovare în învățământul superior și succes pe piața muncii
Proiectul ȘCOALA PRACTICĂ: Inovare în învățământul superior și succes pe piața munciigenerează pe termen lung un efect pozitiv asupra dezvoltării personale și profesionale, atât a studenților din grupul-țintă, cât și a celor care se vor implica în viitor în activitățile Centrelor de învățare. În același timp Centrele vor corela nevoile de învățare și dezvoltare profesională cu cerințele în continuă schimbare ale pieței muncii, prin revizuirea anuală a materialelor didactice create cu sprijinul partenerilor economici/sociali. Un alt efect pozitiv îl va reprezenta apropierea mediului universitar de cel economic și social în vederea dezvoltării parteneriatelor pe termen lung pentru implementarea unor proiecte viitoare POSDRU sau de cercetare fundamentală de tip PN3, FP8.
NOUTĂȚILE PROGRAMULUI








