Kit de presă

22.05.2017

Comisarul pentru Drepturile Omului al CoE – profund îngrijorat de situația persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale instituționalizate din România.

„Mă îngrijorează profund că abuzuri grave comise asupra persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale instituționalizate sunt încă extrem de des întâlnite și raportate de organizațiile cu expertiză în domeniu.”

Astfel începe Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei scrisoarea sa către premierul Sorin Grindeanu, o scrisoarea dură în care își exprimă „profunda îngrijorare”, în repetate rânduri, față de tratamentul acordat persoanelor cu dizabilități, cât și față de neimplicarea autorităților în protejarea lor, în investigarea amănunțită a deceselor. Asta în timp ce autoritățile române ignoră problemele acestor persoane vulnerabile și chiar clasează plângerile penale depuse de CRJ și experții CJM, în care venim cu dovezi clare de încălcare a drepturilor lor.

Citiți scrisoarea Comisarului în limba engleză și traducerea ei în română (traducere efectuată de CRJ), cât și răspunsul premierului Sorin Grindeanu. Vă reamintim și de raportul vizitei noastre la CRRN Măciuca și denunțul pe care l-am depus cu privire la acest caz.


CRJ depune plângere împotriva ordonanței de clasare și solicită Parchetului General să preia cazul Măciuca – Comunicat 05.04.2017, privind CRRN Măciuca aici.


CRJ depune denunț pentru supunerea la rele tratamente a persoanelor cu dizabilități din CRRN Măciuca –  Comunicat 15.02.2017, privind CRRN Măciuca aici.


CRJ începe proiectul „SOS: ONG-urile din România, împreună pentru drepturile persoanelor cu dizabilități mintale închise în instituții” – Găsiți comunicatul de lansare aici.


 

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann