Rapoarte și răspunsuri 2016-2017

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca – Secția Ojasca

Raport de monitorizare la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca – Secția Ojasca

Relativ recent au existat câteva situații (deținem informații sumare despre două dintre acestea) de autoagresiune (”tăierea gâtului”). Ambele persoane au fost transportate de urgență la UPU. Unul dintre pacienți a fost salvat însă celălalt pacient, deși a fost salvat la nivel UPU, nu a mai revenit la SPMS, evoluția ulterioară fiind nefavorabilă, pacientul decedând în cele din urmă. Nu deținem informații clare. Conform afirmațiilor unor persoane cu care am avut discuții pe parcursul vizitei, cazul pacientului decedat a fost anchetat, nu s-a vrut ”ascunderea sub preș”, cu certitudine a fost autoagresiune însă persoanele care au relatat această situație nu cunosc motivele decesului și nici evoluția anchetei.

Anumiți angajați ai secției Ojasca consideră că anumite contexte pot avea un grad foarte mare de periculozitate și tocmai astfel de situații – de agresiune și autoagresiune – justifică un regim cât mai restrictiv, chiar dacă asta poate să reprezinte anumite încălcări de drepturi. Scopul este de a-i proteja pe pacienți de alți pacienți sau de sine.

Având în vedere poziționarea neclară și mai degrabă refractară a conducerii spitalului față de experții CRJ la data vizitei, având în vedere intenția de a obstrucționa derularea vizitei, încercarea de a intimida echipa experților CRJ, cea mai importantă recomandare pe care o facem este de reconsiderare atitudinală. Sunt necesare vizite ulterioare pentru a documenta coerent situațiile întâlnite și descrise mai sus. Lipsa de acces la documente, imposibilitatea de a documenta cu atenție situațiile întâlnite, interdicția de a discuta cu pacienții, imposibilitatea de a sincroniza, verifica și confrunta declarații ale pacienților cu cele ale personalului, toate acestea impun revizitarea unității. Aspectele generale care au putut fi totuși observate și consemnate, permit formularea de suspiciuni rezonabile cu privire la respectarea, respectiv încălcarea unor drepturi ale paicenților internați la SPMS Săpoca, secția Ojasca.

Citiți raportul CRJ aici.


Raport de monitorizare – Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru persoana adultă cu handicap (CRRNPAH), Urlaţi, judeţul Prahova, 19-20.12.2016

CRRNPAH Urlaţi se confruntă cu o situaţie alarmantă în ceea ce priveşte abordarea terapeutică a rezidenţilor. Astfel, prin analiza comparativă a diagnosticelor, tratamentelor medicamentoase şi a schemei de personal de specialitate, observăm că cei 174 de rezidenţi din CRRNPAH Urlaţi beneficiază de serviciile unui singur psiholog. De asemenea, trebuie subliniat faptul că cei 174 de rezidenţi nu beneficiază de psihoterapie în sens strict, ca proces psihoterapeutic activ, ci mult mai degrabă de consiliere psihologică, consultaţii psihologice şi/sau investigaţii psihologice. Alte programe de intervenţii presupun activităţi generale, educativ-recreative şi/sau de formare/întreţinere de deprinderi. Astfel, putem concluziona că cei 174 de rezidenţi beneficiază, din perspectiva afecţiunilor neuropsihiatrice, de terapie medicamentoasă masivă dar nu şi de terapii complementare şi alternative, structurate.

Totodată, apreciem ca fiind o situaţie gravă, dificil de acceptat ca, într-o instituție în care rezidenții ar trebui să fie supravegheați si în siguranță, să ai o persoană care suferă un traumatism cranio-cerebral care duce în final la decesul acesteia, fără ca nimeni să înţeleagă situaţia medicală în care s-a aflat rezidentul (nu numai survenirea incidentului, dar cel puțin câteva zile rezidentul a prezentat o stare tot mai alterată, neobservată din timp de niciunul dintre angajați).

Citiți raportul CRJ aici.


Comunicare CRJ privind executarea Hotărârii CEDO în cauza CRJ în numele lui Valentin Câmpeanu împotriva României

Centrul de Resurse Juridice a comunicat Comitetului de Ministri al Consiliului Europei informații privind executarea Hotărârii CEDO Centrul de Resurse Juridice în numele lui Valentin Câmpeanu împotriva României, din perspectiva supervizării executării pe care Comitetul o exercită cu privire la această hotărâre. Citiți comunicarea CRJ aici.


Centre rezidențiale Județul Vâlcea

Raport de monitorizare în CRRN Măciuca

În urma apariției în presă a fotografiilor denigrante cu persoane legate la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca, din județul Vâlcea, experții “Clinicii Juridice Mobile”, din cadrul CRJ, au făcut o vizită inopinată la centru în data de 26 ianuarie 2017, pentru a observa dacă sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilități care trăiesc acolo.

Găsiți raportul de vizită aici.

De asemenea, CRJ a depus un denunț penal în acest caz. Găsiți denunțul aici.


Plângere la DGASPC Vâlcea împotriva refuzului de a permite accesul echipei de monitori a CRJ la Centrul Rezidenţial de Recuperare a Tinerilor cu Afecţiuni Neuropsihice Băbeni, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Măciuca şi Centrul de şi pentru Recuperare Neuromotorie Băbeni.

Găsiţi plângerea aici


Notificare privind restricționarea accesului experților CJM în centrele rezidențiale din subordinea DGASPC Vâlcea

„Clinica Juridică Mobilă” a încercat să efectueze vizite de monitorizare în patru centre rezidențiale din județul Vâlcea, însă accesul experților a fost refuzat, în două zile consecutive, comunicându-li-se că nu pot vizita centrele decât cu acordul directorului DGASPC Vâlcea. Conducerea DGASPC Vâlcea a invocat ca motiv al refuzului accesului faptul că echipa CJM “nu are documente în acest sens”.

Citiți aici despre situația cu care s-a confruntat echipa CJM în Vâlcea și despre eforturile de a vizita persoanele cu dizabilități din aceste centre.


Autoritățile nu recunosc dreptul CRJ de a efectua vizite inopinate în centre

Acum o lună, experții CRJ ai Clinicii Juridic Mobile erau ținuți la porțile închise cu lacăte ale centrelor din Măciuca și Băbeni, anchetați de polițiști chemați de angajați ai DGASPC care nu voiau sa ne primească în sediul lor și să ne explice de ce nimeni nu ne lasă să intrăm în instituții. Deși aveam tot dreptul să facem asta. La acel moment, prin telefon, reprezentanți ai Guvernului ne-au spus că nu au ce face, nu-i pot obliga pe oameni să ne permită accesul. Deși tocmai cu Guvernul avem de ani de zile semnat un protocol care exact asta ne facilitează: intrarea în centre. Sunt două săptămâni de când am trimis și oficial un memoriu Guvernului, dar încă așteptăm răspuns. Am trimis o înștiințare și către Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, care ne-a transmis că nu e de datoria sa să convingă autoritățile locale pentru a ne lăsa să vizităm persoanele cu dizabilități. În schimb, au obligația de a verifica felul în care sunt respectate drepturile acestei categorii de oameni, în instituțiile de stat, de a organiza propriile controale. Ne întrebăm totuși, în acest caz, cum de nu observă toate neregulile își gravele încălcări ale drepturilor rezidenților din centre?

Citiți cele două răspunsuri, al Guvernului și al Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități.


Secția de psihiatrie a Spitalului Județean Drobeta-Turnu Severin – Gura Văii

Raport de monitorizare la Secția de psihiatrie a Spitalului Județean din Drobeta-Turnu Severin.

“Clinica Juridică Mobilă” a efectuat o vizită de monitorizare în zilele de 8 si 14 martie 2017 la Secția de psihiatrie cronici (adulți) din cadrul Spitalului Județean din Drobeta-Turnu Severin. Citiți întregul raport aici:  “Lipsa de conştientizare şi îngrijorare a personalului cu privire la încălcarea drepturilor omului de fapt este un indicator ce sugerează o înrădăcinare, în mentalul colectiv, a convingerii că persoanele cu dizabilități mentale sau intelectuale sunt rebuturi umane și sociale, o povară inutilă pentru societate, fiinţe care nu merită investiție de resurse, nu merită atenția, respectul, iubirea sau prețuirea societăţii”.


În spitalele de psihiatrie, pacienții sunt vinovați de condițiile inumane în care trăiesc

Cei 50 de pacienți pe care i-am găsit în secția de psihiatrie de la Gura Văii trăiau de ani de zile, complet uitați, în condiții inumane, iar fotografiile sunt o dovadă de netăgăduit în acest sens. Dormeau îmbrăcați în haine groase, câte doi în pat, pe mobilier de metal și saltele murdare. Am atras atunci atenția Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), care ne-a transmis că a cerut DGASPC Mehedinți să ia măsuri pentru integrarea rezidenților în comunitate. De asemenea, ANPD ne-a subliniat rolul important pe care îl are Ministerul Sănătății, după ce și-a luat angajamentul de a implementa un proiect între 2016-2020 special pentru persoanele cu dizabilități. Așteptăm însă, încă, măsuri și modificări legislative din partea MS.

Ca urmare a cererilor noastre, am primit un răspuns și din partea Consiliului Județean Mehedinți, care ne-a spus că, de fapt, condițiile din spital sunt bune și că dacă aspectul secției nu e plăcut, e din cauza pacienților „imprevizibili”, dar și a bugetelor prea mici pentru tratament și orice ține de persoanele cu probleme de sănătate mintală de acolo. Spre surprinderea noastră, conducerea spitalului a transmis un comunicat asemănător: că pacienții și tulburările lor de comportament sunt de vină pentru lipsa de condiții, că nu au existat infecții nosocomiale până acum, ceea ce demonstrează că sunt întrunite condițiile de igiena, deși experții noștri au observant că saloanele aveau toalete stricate, dușurile degradate și chiuvete care nu funcționau.

Citiți aici adresa noastră către Consiliul Județean Mehedinți și DGASPC Mehedinți, dar și răspunsurile din partea ANPD, a CJ și comunicatul de presă dat publicității de conducerea Spitalului Județean Drobeta Turnu Severin.


Centru de plasament pentru copilul cu dizabilităţi, Drobeta Turnu Severin, jud. Mehedinţi

„Clinica Juridică Mobilă” a efectuat o vizită de monitorizare la Centru de plasament pentru copilul cu dizabilităţi din Drobeta Turnu Severin, pe 19 si 20 ianuarie 2017. Citeşte raportul complet aici. „La momentul vizitei, aproximativ 20 dintre rezidenți erau puși sub interdicție, prin hotărâre judecătorească, tutore fiind numit DGASPC. Conform declaraţiilor d-nei şef centru Direcția a inițiat procese de punere sub interdicție pentru toți rezidenții centrului, în cursul anul 2016, urmând ca, în afara celor 20 care aveau deja hotărâre judecătorească, să se finalizeze procedurile și pentru restul de 27 de beneficiari.


Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, Dolj

Raport de monitorizare la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, județul Dolj:

„Clinica Juridică Mobilă” a efectuat o vizită inopinată de monitorizare la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, din județul Dolj, în data de 15 februarie 2017.

Citiți întregul raport aici: În ciuda faptului că fiecare pavilion este prevăzut cu o cutie pentru plângeri, pacienţii, care în general îşi cunosc drepturile, nu îşi exercită dreptul de a se plânge. Pacienţii nu au inițiativa de a formula plângeri considerând că este fără rost/sens ”Cine ne poate ajuta? Spunem uneori doctorului despre problemele noastre şi atât”. Principalele probleme menţionate experților includ: lipsa apei calde la sălile de baie, posibilitatea de a se schimba în intimitate înainte de duş (în prezent ei se schimbă în salon sau în holul de la intrare unde există chiar şi o camera video), acces la telefon (pentru a putea comunica cu familia şi prietenii), posibilitatea de a scrie scrisori, plângeri (“Dacă cumpăram hârtie şi pixuri putem scrie, dacă nu, nu”), activităţi sociale organizate (“Nu e nimic de făcut în timpul zilei; dacă este frig, nu ne este permis să ieşim afară; uneori ne uitam la Tv şi atât; nu avem cărţi să citim, mie îmi place să citesc”).”


Casa Max, Centrul de Îngrijire si Asistență „Floarea Speranței” şi CRRN Gheorghe Şerban din Bucureşti

Raport de monitorizare la Casa Max, la Centrul de Îngrijire si Asistență „Floarea Speranței” şi la CRRN Gheorghe Şerban din Bucureşti:

„Clinica Juridică Mobilă” a efectuat o vizită inopinată de monitorizare la trei centre din Bucureşti, în data de 14 decembrie 2016.

Citiți întregul raport aici: În anul 2016 s-au înregistrat 19 decese. Dintre acestea, 10 persoane au decedat la spital, iar un beneficiar a decedat în stradă, în afara centrului. A ieșit din centru pentru o plimbare și a decedat pe stradă. A fost solicitat prin 112 serviciul de poliție și IML, care au preluat cazul. Opt persoane au decedat în centru. Șeful de centru cunoaște procedura privind decesele suspecte, astfel că a anunțat atât poliția cât și salvarea, apelând în toate cazurile la 112. Nemulțumirea șefului de centru vizează faptul că polițiștii care se prezintă la fața locului refuză să întocmească un proces verbal cu privire la motivul pentru care au fost solicitați. Personalul de pe ambulanță constată decesul, fără însă a elibera certificat de deces, însă nici ei și nici agenții de poliție nu vor să întocmească un proces verbal că s-au prezentat la centru în urma decesului beneficiarului.”


Centrul de plasament nr 8 „Speranța” din Huedin, Cluj

Raport de monitorizare la Centrul de plasament nr 8 „Speranța” din Huedin:

„Clinica Juridică Mobilă” a efectuat o vizită inopinată de monitorizare la Centrul de plasament nr 8 „Speranța”, din Huedin, județul Cluj, în zilele de 24 și 25 august 2016.

Citiți întregul raport aici: „În documentaţia aferentă copiilor, monitorii au identificat cazul lui A, care la momentul adoptării sentinţei de plasament avea vârsta de 15 ani. În cuprinsul hotărârii judecătoreşti se precizează că minora a fost audiată de către instanţă şi că îşi schimbă opinia susţinâd că nu este de acord cu mutarea în centrul din Huedin deoarece urmează cursurile şcolii speciale din Cluj. Reprezentanţii DGASPC au explicat instanţei că A va putea să meargă în continuare la şcoală în Cluj şi că va sta doar în vacanţe în centrul din Huedin. Cu toate acestea, în hotărâre nu se arată dacă s-a cerut opinia minorei cu privire la măsura de plasament şi după explicaţiile oferite de DGASPC. De asemenea, nu reiese din hotărârea judecătorească explicarea consecinţelor opiniei minorei. De asemenea, monitorii CRJ au observat că motivarea instanţei este copiată în integralitate din cererea de chemare în judecată pentru stabilirea măsurii de plasament depusă de DGASPC Cluj. Constatările instanţei se rezumă doar la a reda textul cerererii de chemare în judecată şi nu menţionează interpretarea/relevanţa opiniei minorei, mai ales în condiţiile în care această opinie a fost contrară măsurii de plasament. Nu se explică care este interesul superior al copilulu şi de ce această opţiune a plasamentului satisface interesul superior şi respectă opiniea copilului.”


CRRN Brâncovenești – Mureș

Raport de monitorizare la CRRN Brâncovenești

„Clinica Juridică Mobilă” a efectuat o vizită inopinată de monitorizare la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Brâncovenești, județul Mureș, în data de 20 decembrie 2016.

 Citiți întregul raport aici: “Monitorii CRJ nu au primit accesul în unitate, vizita de monitorizare nu s-a putut efectua. Deşi directorul CRRN se afla în concediu de odihnă, acesta a instruit telefonic personalul să se opună accesului monitorilor CRJ. Monitorii CRJ aşteaptă primirea acordului de a efectua vizita de monitorizare, aşteptând pe holul de la intrarea în acest corp administrativ. În intervalul de timp petrecut ȋn centru, monitorii CRJ au încercat să inițieze discuții cu personalul ȋn legătură cu activitatea şi viața din CRRN Brȃncoveneşti, ȋnsă aceştia au refuzat să discute invocȃnd faptul că, pȃnă nu se primeşte acordul de acces ȋn centru, nu se pot purta discuţii nici măcar cu privire la conținutul raportului de vizită CRJ din anul 2014, față de care s-au arătat profund nemulțumiți şi care ar constitui obstacolul vizitei. Deşi monitorii CRJ au cerut insistent să li se spună ce anume din Raportul CRJ 2014 a fost incorect, niciunul din membrii personalului nu a putut indica un element concret, repetând că directorul este supărat şi că astfel întreg personalul împărtăşeşte această atitudine. Aşteptȃnd pe hol, una dintre asistentele sociale i-a rugat pe monitori să le transmită broşurile vechi CRJ ȋn care sunt precizate o parte din drepturile persoanelor cu dizabilităţi din instituţii, precizȃnd că acestea le sunt utile şi nu mai au suficiente exemplare. Utilitatea broşurilor constă în faptul că personalul le foloseşte pe post de broşură de informare a beneficiarului cu privire la drepturi, atunci când se încheie contractul de prestări servicii.”


Centrul Medico-Social Nucet – Bihor

Raport de monitorizare la Centrul Medico-Social Nucet

„Clinica Juridică Mobilă” a efectuat o vizită inopinată de monitorizare la Centrul Medico-Social Nucet, în județul Bihor, în ziua de 10 ianuarie 2017.

Citiți raportul aici: „În CMSPN lipsesc servicii care ar putea să îi sprijine pe rezidenţi să îşi exercite drepturile sau să îşi exprime problemele – cum ar fi, de exemplu, consiliere psihologică şi consiliere juridică. Conform situaţiei de fapt observate de monitori la data vizitei, problemele rezidenţilor sunt abordate prin tratament psihiatric şi eventual activităţi în camerele de ergoterapie. Astfel, prin lipsa serviciilor, este puţin probabil ca rezidenţii să îşi îmbunătăţească pe termen lung sănătatea fizică şi psihică ci, dimpotrivă, există riscul degradării.”


Asociația Speranța pentru Ocrotirea Bolnavilor cu SIDA din Județul Constanța

Raport de monitorizare la Asociația Speranța pentru Ocrotirea Bolnavilor cu SIDA din Județul Constanța

În data de 22 noiembrie 2016, o echipă a „Clinicii Juridice Mobile” a efectuat o vizită de monitorizare la Asociația Speranța pentru Ocrotirea Bolnavilor cu SIDA din Județul Constanța, din localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.

Citiți raportul aici: „În curte, în spatele clădirii aferente centrului, există o grădină de aprox. 3000 mp, care cuprinde o microfermă, 2 sere și o livadă. Conform declarațiilor personalului, în grădină și sere se cultivă legume, iar în micro fermă cresc păsări (găini, rațe), capre, porci. De asemenea, tot în grădină există și câțiva stupi de albine. De creșterea animalelor și cultivatul plantelor se ocupă rezidenții împreună cu personalul, foștii rezidenți care vin în vizită dar și voluntari din localitate. Necesarul de hrană al centrului este asigurat preponderent din aceste activități de autogospodărire.”


Centrul de Îngrijire și Asistență „Sf. Laurențiu” – Asociația Positiv Plus – Cernavodă, Constanța

Raport de monitorizare la Centrul de Îngrijire și Asistență „Sf. Laurențiu” – Asociația Positiv Plus

„Clinica Juridică Mobilă” a efectuat o vizită inopinată de monitorizare la Centrul de Îngrijire și Asistență „Sf. Laurențiu” – Asociația Positiv Plus, în Cernavodă, județul Constanța, în data de 22 noiembrie 2016.

Citiți raportul aici: La momentul vizitei de monitorizare, o parte dintre rezidenți se aflau la capela din curtea centrului unde este amenajat un atelier de confecționat lumânări iar rezidenții confecționau/decorau lumânări pentru Târgul de Crăciun. La momentul vizitei de monitorizare, rezidenții din casa 4 desfășurau activități educaționale și de recreere (transcriau poezii, desenau) fiind asistați de 2 infirmiere. Deși centrul nu dispune de spațiu de joacă, curtea centrului reprezintă locul în care rezidenții au acces oricând doresc și desfășoară diferite activități recreative sau gospodărești (de ex. mătură frunze).”


CRRN Călinești – Prahova

Raport de monitorizare la CRRN Călinești

În zilele de 22 august 2016 și 8 septembrie 2016, experți ai „Clinicii Juridice Mobile” au efectuat două vizite de monitorizare la CRRN Călinești, în județul Prahova.

Citiți raportul aici: „Saloanele sunt sărăcăcioase, unele slab luminate, mai ales cele din pavilionul A, de femei, care sunt delimitate cu termopan. Salonul de socializare din pavilioane constă în holul clădirii, destul de mare de altfel, cel puțin în pavilionul A, care se pare că a fost conacul, în care sunt puse rânduri de scaune și există un televizor prins de perete unde beneficiarii se pot uita. De altfel, principala activitate a acestora, din declarațiile lor, este privitul la televizor, plimbarea prin curtea centrului și ascultatul muzicii. Paturile sunt de fier, fiecare având o noptieră. Alt mobilier nu există în saloane, nu sunt dulapuri, mese sau scaune. Camerele nu sunt personalizate, în unele saloane noptierele erau goale, foarte rar am văzut beneficiari care să aibă lucruri personale pe care să le țină în cameră.”


CRRN Sasca MicăSuceava

Raport de monitorizare la CRRN Sasca Mică

„Clinica Juridică Mobilă” a efectuat o vizită inopinată de monitorizare la CRRN Sasca Mică, în județul Suceava, în zilele de 16-17 noiembrie 2016.

Citiți raportul aici: „Deşi este într-un stadiu avansat de degradare, Casa Oskar este împodobită cu decoraţiuni de toamnă confecționate de rezidenți. În fiecare cameră exită un afiş pe care este desenat un copac pe crengile căruia sunt lipite pozele rezidenților care locuiesc în camera respectivă. Camera de duș (”cameră de spălat”) este reprezentată de o sală de aproximativ 5 mp, înaltă, întunecoasă, cu 2 ferestre mici în partea de sus a încăperii, cu pereții acoperiți cu faianță albă, veche, spartă și tavanul umed, mucegăit și spart din care se desprind bucăți de tencuială.”


Experții CJM se asigură că persoanele cu dizabilități au condiții de viață care le ușurează traiul

09.05.2017

La Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Sasca Mică, din județul Suceava, a fost nevoie să ajungă experții CJM pentru ca cei aflați la conducerea DGASPC să afle și să rezolve problemele interne. Am descoperit în timpul vizitei noastre acolo că liftul, deși nou și în stare de funcționare, cumpărat recent cu fonduri europene, nu avea aviz de funcționare deci, implicit, nu era utilizat. Deși un astfel de mijloc de locomoție e atât de important pentru oamenii din centre cu nenumărate dizabilități. E poate singura lor modalitate de a se deplasa, de a ieși din camera lor, de a lua o gură de aer curat, în curtea instituției.

Sasca Mică e unul dintre cele mai mari CRRN-uri din țară, cu 395 de beneficiari, la momentul vizitei noastre. Majoritatea locuiesc aici din copilărie, de când au fost abandonați de către părinții lor. În plus, o parte dintre noii veniți au fost transferați de la Spitalul de Psihiatrie din Siret, atunci când a trebuit redus numărul pacienților de acolo. Așadar, pentru acești oameni care nu văd alt loc poate într-o viață, e atât de important să le fie create condiții umane în centre, să aibă activități care să-i ajute să mai uite de dizabilitățile și bolile lor.

Citiți aici și aici răspunsurile la cererile noastre adresate DGASPC Suceava.


CITO Mediaș – Sibiu

Raport de monitorizare Centrul de integrare prin terapie ocupațională Mediaș, județul Sibiu

„Clinica Juridică Mobilă” a efectuat o vizită de monitorizare la Centrul de integrare prin terapie ocupațională Mediaș, în data de 3 martie 2017.

Principalele situații problematice identificate la nivelul CITO Mediaș privesc procedura internării rezidenților în spitalele de psihiatrie, accesul pacienților la informații privind dosarul lor medical și tratamentul administrat, colaborarea cu o firmă de securitate în vederea manipulării rezidenților. De asemenea, există probleme privind accesul rezidenților pe piața muncii,garanțiile privind securitatea socială la locul de muncă, absența perspectivelor reale de integrare socială și pe piața muncii. Soluțiile pentru situațiile identificate privesc nu doar demersuri în cadrul CITO Mediaș, ci și intervenția autorității care are CITO Mediaș în subordine (DGASPC Sibiu) și a altor autorități competente, precum și modificarea politicilor și a cadrului legislativ aplicabil rezidenților. Citește raportul aici.


CIA Olteni – Teleorman

Raport de monitorizare Centrul de îngrijire și asistență Olteni, județul Teleorman

„Clinica Juridică Mobilă” a efectuat o vizită de monitorizare la Centrul de îngrijire și asistență Olteni, în zilele de 14 martie si 21 aprilie 2017.

Considerăm că drepturile elementare (la sănătate, intimitate, libertate de mișcare) ale persoanelor rezidente la CIA Olteni nu sunt respectate. Elementele de bază ale unei existențe decente – igiena, apa caldă și căldura – par a fi asigurate cu dificultate. Suspectăm că există perioade în care aceste facilități pentru un trai decent nu sunt asigurate, deoarece instalațiile de alimentare și furnizare sunt vechi și insuficiente pentru a acoperi necesitățile reale ale instituției. Procedura legală în caz de deces nu se respectă. Nu se realizează autopsii și nu sunt anunțate poliția, institutul medico-legal sau salvarea. Nu există procedură și registru pentru contenționare și izolare și nici angajații nu sunt instruiți cu privire la aceste proceduri. Citește raportul aici.


CSER Galata – Iași

Raport de monitorizare Complex Social Educativ și Rezidențial Galata, județul Iași

„Clinica Juridică Mobilă” a efectuat o vizită de monitorizare la Complexul Social Educativ și Rezidențial Galata, în zilele de 26 și 27 ianuarie 2017. Citește raportul aici.